Pandemi süreciyle birlikte günlük rutinimizde geri planda kalan akıl ve ruh sağlığımızın değerini tekrar hatırladık. Zorlu geçen 2020 yılının ardından mental bir iyileşme dönemine giriyoruz. Bu iyileşme sürecinde elbette tasarımcılara da önemli roller düşüyor. Günlük duygu durumumuza etkisi aşikar olan yaşam alanlarımızı dönüştürmenin gerekliliği artık sorgulanamaz bir gerçek.
Yoğun şehir yaşamında nefes alabildiğimiz ve sosyal etkileşimi sürdürebileceğimiz alanlara ihtiyacımızı eskisinden daha fazla hissetmeye başladık. İyileşmek için öncelikli olarak yaşadığımız ve çalıştığımız mekanları değişen ihtiyaç ve önceliklerimize göre yeniden tasarlamamız gerekiyor.
Maskelerin hayatımıza girdiği bu dönemde en çok doya doya nefes alabilmeyi özledik. Bir nefesle başlayan yaşamlarımızda, fiziksel ve mental sağlığımız için en önemli ihtiyaç nefes almak. Hem yapı tasarımlarında hem de şehir planlamalarında durup nefes alabileceğimiz alanlara ihtiyacımız var. Bunun için gittikçe uzaklaştığımız doğayı tekrar günlük yaşamımıza katmamız gerekiyor. Çalıştığımız ve yaşadığımız mekanlara canlı bitkiler, natürel dokular, su ve doğal gün ışığı gibi tasarım elementlerini eklemek bu iyileşme sürecinde önemli rol oynayacak. Gelecek dönemin mimari tasarımlarında, iç ve dış sınırını bulanıklaştıran mekanlar ve organik formlar öne çıkacak.
İzolasyon kelimesinin hayatımıza girdiği bu süreçte iyileşmenin bir diğer önemli ayağı da eskisi gibi sosyalleşebilmekten geçiyor. Sosyal etkileşim alanları hem artan hijyen ihtiyacı hem de değişen yaşam tarzlarına göre yeniden ele alınacak. Parklar, spor sahaları ve çocuk alanları gibi kalabalık şehirlerde yaşayan insanlar için olmazsa olmaz olan alanlar, kentlilere sadece açık havada olabilecekleri birer yer olmanın dışında farklı deneyimler sunmak üzere tasarlanacak. Kentsel ortak alanların geliştirilmesi için, yeni dönemde yerel yaşam kalitesine yapılacak yatırımlar ön planda olacak. Tasarımın gücüyle iyileşeceğimiz bir dönem başlıyor.